Zeeuws doosje blog

Zeeuwse pasta met mosselen – Koken met Zeeuwse streekproducten

Mosselen zijn een echte Zeeuwse delicatesse en enorm veelzijdig. Wat denk je bijvoorbeeld van de combinatie van pasta en mosselen? Ik deel 1 van mijn favoriete recepten: Zeeuwse pasta met mosselen.
Zeeuwse pasta met mosselen en pesto - Zeeuwse delicatessen

Mosselen zijn een echte Zeeuwse delicatesse en enorm veelzijdig. Die veelzijdigheid is ook wat koken met Zeeuwse streekproducten is zo leuk maakt. Natuurlijk is de klassieke manier van mosselen bereiden heerlijk, maar je kunt zoveel meer met mosselen. Wat denk je bijvoorbeeld van de combinatie van pasta en mosselen? In deze blog deel ik 1 van mijn favoriete recepten: Zeeuwse pasta met mosselen.

Over de pasta

Pasta en Zeeland is een bijzondere combinatie. Pastameester Andrea Roubal heeft in samenwerking met de Zeeuwse Tarwecirkel deze heerlijke pasta gemaakt. In dit recept gebruiken we de tagiatelle. Naast de tagliatelle zijn er ook nog De Zeeuwse Knoopjes en de Zeekraaltjes pasta. Alle pasta’s hebben het Zeker Zeeuws keurmerk wat garandeert dat het product werkelijk uit Zeeland komt.

Zeeuwse pasta met mosselen

zeeuwse pasta met mosselen - koken op zn zeeuws

Dit recept is voor 4 personen. Met ons Koken op z’n Zeeuws Doosje kun je dit gerecht zelf maken.

  • 2 pakken Zeeuwse pasta
  • 4 tomaten
  • 200 ml witte wijn of half flesje bier
  • 2 kg mosselen
  • Ui, in ringen
  • peper
  • Zeeuwsche Zoute zout
  • 35 gr pijnboompitten
  • 50 gr parmezaan in kleine stukjes
  • 1 bosje verse basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 6 eetlepels olijfolie

Pureer met een keukenmachine of staafmixer een bosje basilicumblaadjes met de pijnboompitten, de knoflook, parmezaanse kaas en de olijfolie tot een dikke, vloeibare pesto.

Pel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.

Snijd de ui in ringen. Spoel de mosselen tot het water helder blijft. Doe ze met het aanhangende water, de ui en de wijn in een diepe kookpan. In plaats van wijn kun je ook een flesje bier gebruiken. Laat ze 3 minuten koken. Kruid met peper en zout. Laat nog 2 minuten koken. De mosselen zijn gaar als de schelpen open zijn. Laat de mosselen een beetje afkoelen en haal ze dan uit de schelp. Kom je toch nog een enkele schelp tegen die dicht is? Gooi die dan weg.

Kook terwijl de mosselen wat afkoelen de pasta beetgaar in gezouten water. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Giet af en vermeng meteen met de pesto. Doe er de tomaatblokjes en de mosseltjes bij. Werk af met enkele blaadjes basilicum en serveer.

Optioneel: Je kunt er eventueel voor serveren nog een scheutje zeekraal olijfolie van Eleolado over de pasta gieten.

Wat drink je erbij?

Bij ons Koken op z’n Zeeuws Doosje leveren we een fles witte wijn van wijnhoeve De Schorre. Deze wijn past uitstekend bij mosselen. De wijnen van De Schorre zijn zelfs ontwikkeld met zilte producten in gedachten. Een top combinatie dus!

Ga jij dit recept maken? Deel dan een foto op social media met de hashtag #zeeuwsdoosje.

organiseer een leuke online kerstborrel met deze tips
Inspiratie

Zo organiseer je een leuke online kerstborrel

Helaas, we kunnen er niet om heen. De Corona cijfers werken voorlopig niet mee en het is zeer waarschijnlijk dat we onze kerstborrels weer online zullen moeten doen. Dat is op zich al vervelend genoeg natuurlijk, maar dat betekend niet dat je van een online kerstborrel geen feestje kunt maken. Met deze tips organiseer je een leuke online kerstborrel.

Lees meer »
Zeeuws Kook Doosje - kook met zeeuwse producten zoals zeekraal olijfolie en Zeeuwsche Zoute
Recepten

Carpaccio met Zeekraal Olijfolie

Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker! In deze blog gaan we een heerlijk voorgerecht maken met Zeeuwse streekproducten. Lees meer over de “Zeeuwse” olijfolie en het zout van Zeeuwsche Zoute die we gaan gebruiken voor deze carpaccio.

Lees meer »
zeeland in de herfst tips voor de herfstvakantie
Tips uit de regio

Zeeland in de herfst: tips voor de herfstvakantie

De zomervakantie is nog maar net ten einde, dus hoog tijd om alvast uit te kijken naar herfstvakantie! Bij een vakantie in Zeeland denk je vooral aan de zomervakantie. Lekker elke dag naar het strand. In de herfst is Zeeland echter ook de moeite waard. In deze blog deel ik tips voor Zeeland in de herfst.

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *