Mosselen zijn een echte Zeeuwse delicatesse en enorm veelzijdig. Die veelzijdigheid is ook wat koken met Zeeuwse streekproducten is zo leuk maakt. Natuurlijk is de klassieke manier van mosselen bereiden heerlijk, maar je kunt zoveel meer met mosselen. Wat denk je bijvoorbeeld van de combinatie van pasta en mosselen? In deze blog deel ik 1 van mijn favoriete recepten: Zeeuwse pasta met mosselen.
Over de pasta
Pasta en Zeeland is een bijzondere combinatie. Pastameester Andrea Roubal heeft in samenwerking met de Zeeuwse Tarwecirkel deze heerlijke pasta gemaakt. In dit recept gebruiken we de tagiatelle. Naast de tagliatelle zijn er ook nog De Zeeuwse Knoopjes en de Zeekraaltjes pasta. Alle pasta’s hebben het Zeker Zeeuws keurmerk wat garandeert dat het product werkelijk uit Zeeland komt.
Zeeuwse pasta met mosselen
Dit recept is voor 4 personen. Met ons Koken op z’n Zeeuws Doosje kun je dit gerecht zelf maken.
- 2 pakken Zeeuwse pasta
- 4 tomaten
- 200 ml witte wijn of half flesje bier
- 2 kg mosselen
- Ui, in ringen
- peper
- Zeeuwsche Zoute zout
- 35 gr pijnboompitten
- 50 gr parmezaan in kleine stukjes
- 1 bosje verse basilicum
- 2 tenen knoflook
- 6 eetlepels olijfolie
Pureer met een keukenmachine of staafmixer een bosje basilicumblaadjes met de pijnboompitten, de knoflook, parmezaanse kaas en de olijfolie tot een dikke, vloeibare pesto.
Pel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.
Snijd de ui in ringen. Spoel de mosselen tot het water helder blijft. Doe ze met het aanhangende water, de ui en de wijn in een diepe kookpan. In plaats van wijn kun je ook een flesje bier gebruiken. Laat ze 3 minuten koken. Kruid met peper en zout. Laat nog 2 minuten koken. De mosselen zijn gaar als de schelpen open zijn. Laat de mosselen een beetje afkoelen en haal ze dan uit de schelp. Kom je toch nog een enkele schelp tegen die dicht is? Gooi die dan weg.
Kook terwijl de mosselen wat afkoelen de pasta beetgaar in gezouten water. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Giet af en vermeng meteen met de pesto. Doe er de tomaatblokjes en de mosseltjes bij. Werk af met enkele blaadjes basilicum en serveer.
Optioneel: Je kunt er eventueel voor serveren nog een scheutje zeekraal olijfolie van Eleolado over de pasta gieten.
Wat drink je erbij?
Bij ons Koken op z’n Zeeuws Doosje leveren we een fles witte wijn van wijnhoeve De Schorre. Deze wijn past uitstekend bij mosselen. De wijnen van De Schorre zijn zelfs ontwikkeld met zilte producten in gedachten. Een top combinatie dus!
Ga jij dit recept maken? Deel dan een foto op social media met de hashtag #zeeuwsdoosje.