Zeeuws doosje blog

Carpaccio met Zeekraal Olijfolie

Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker! In deze blog gaan we een heerlijk voorgerecht maken met Zeeuwse streekproducten. Lees meer over de "Zeeuwse" olijfolie en het zout van Zeeuwsche Zoute die we gaan gebruiken voor deze carpaccio.
Zeeuws Kook Doosje - kook met zeeuwse producten zoals zeekraal olijfolie en Zeeuwsche Zoute

Zeeuwse olijfolie? Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Olijven groeien nou eenmaal niet zo best in het Nederlandse klimaat. De olijven van de olijfolie van het Zierikzeese Eleolado komen dus niet Zeeland, maar uit Griekenland. De zeekraal is natuurlijk wel Zeeuws. Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker. Vandaag een recept van carpaccio waarbij we de zeekraal olijfolie van Eleolado en zout van Zeeuwsche Zoute gebruiken. 

Over Eleolado

Eleolado betekent “olijfolie” in het Grieks. Een toepasselijke naam dus. Eleolado is van Giorgos en Simone Gogos-Moelijker. Giorgos leerde het vak van zijn opa en zet nu de traditie voort. De olijven komen van de zonnige heuvels van Ormylia in Chalkidiki, wat in het noorden van Griekenland ligt. Het resultaat is eerlijk, puur natuur en ongefilterd. De olijfolie van Eleolado is ontzettend lekker. Soms kan olijfolie wat wrang zijn, maar hun olijfolie is verfijnd en heerlijk zacht van smaak. Er zijn twee smaken: met Zeeuwse Zeekraal en Zeeuwse Zeevenkel. In dit recept maken we gebruik van de Zeeuwse Zeekraal Olijfolie.

Wil je meer weten over Eleolado? Bekijk dan hun website voor meer informatie.

Over Zeeuwsche Zoute

Naast de Zeekraal Olijfolie maken we in dit recept gebruik van het zout van Zeeuwsche Zoute. Aan de oevers van de Oosterschelde pompen zij bij het vissersdorp Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland met binnenkomend tij het zeewater op. Dit water wordt gefilterd en er wordt zout uit gewonnen. We zijn fijn van de producten van Zeeuwsche Zoute! Zo komen hun producten terug in deze Zeeuwse Doosjes:

Daarnaast komt het zout van Zeeuwsche Zoute terug in onderstaand recept. Wil je alle Zeeuwse ingrediënten in huis hebben om zo een heerlijke maaltijd te maken? Bekijk dan ons Koken op z’n Zeeuws Doosje. Hier zit de olijfolie en zout in die we in dit recept nodig hebben. Daarnaast zit er in dit doosje een heerlijke witte wijn van Wijnhoeve de Schorre en Zeeuwse pasta. Zo kun je deze carpaccio maken als voorgerecht en bijvoorbeeld Zeeuwse pasta met Zeeuwse mosselen maken als hoofdgerecht.

Wil meer weten over Zeeuwsche Zoute. Op hun website staat super veel informatie over het proces en locatie van hun zoutwinning.

Carpaccio met Zeekraal Olijfolie

Koken met Zeeuwse streekproducten - carpaccio met Zeeuwsche Zoute en Zeekraal olijfolie

Dit recept is voldoende voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 240 gram carpaccio
  • 75 gram rucola
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • Zeekraal olijfolie
  • Citroensap
  • Peper
  • Zeeuwsche Zoute zout

Bereiding:

Leg de plakjes carpaccio op het bord en laat deze even op kamertemperatuur komen. Meng de zeekraal olijfolie met wat citroensap en maak op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten op laag vuur in een droge koekenpan. Schaaf met een kaasschaaf krullen van de parmezaanse kaas.

Pak de borden carpaccio erbij en verdeel de rucola over de borden. Bestrooi de carpaccio met de kaas, pijnboompitten en de zongedroogde
tomaten. Schenk de dressing over de carpaccio heen en serveer.

Schenk er een lekker glas wijn bij van de Schorre en geniet!

Ga jij dit recept maken? Deel dan een foto op social media met de hashtag #zeeuwsdoosje.

Recept voor Carpaccio met Zeekraal Olijfolie - Koken met Zeeuwse streekproducten
organiseer een leuke online kerstborrel met deze tips
Inspiratie

Zo organiseer je een leuke online kerstborrel

Helaas, we kunnen er niet om heen. De Corona cijfers werken voorlopig niet mee en het is zeer waarschijnlijk dat we onze kerstborrels weer online zullen moeten doen. Dat is op zich al vervelend genoeg natuurlijk, maar dat betekend niet dat je van een online kerstborrel geen feestje kunt maken. Met deze tips organiseer je een leuke online kerstborrel.

Lees meer »
Zeeuws Kook Doosje - kook met zeeuwse producten zoals zeekraal olijfolie en Zeeuwsche Zoute
Recepten

Carpaccio met Zeekraal Olijfolie

Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker! In deze blog gaan we een heerlijk voorgerecht maken met Zeeuwse streekproducten. Lees meer over de “Zeeuwse” olijfolie en het zout van Zeeuwsche Zoute die we gaan gebruiken voor deze carpaccio.

Lees meer »
zeeland in de herfst tips voor de herfstvakantie
Tips uit de regio

Zeeland in de herfst: tips voor de herfstvakantie

De zomervakantie is nog maar net ten einde, dus hoog tijd om alvast uit te kijken naar herfstvakantie! Bij een vakantie in Zeeland denk je vooral aan de zomervakantie. Lekker elke dag naar het strand. In de herfst is Zeeland echter ook de moeite waard. In deze blog deel ik tips voor Zeeland in de herfst.

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *