Zeeuwse olijfolie? Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Olijven groeien nou eenmaal niet zo best in het Nederlandse klimaat. De olijven van de olijfolie van het Zierikzeese Eleolado komen dus niet Zeeland, maar uit Griekenland. De zeekraal is natuurlijk wel Zeeuws. Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker. Vandaag een recept van carpaccio waarbij we de zeekraal olijfolie van Eleolado en zout van Zeeuwsche Zoute gebruiken.
Over Eleolado
Eleolado betekent “olijfolie” in het Grieks. Een toepasselijke naam dus. Eleolado is van Giorgos en Simone Gogos-Moelijker. Giorgos leerde het vak van zijn opa en zet nu de traditie voort. De olijven komen van de zonnige heuvels van Ormylia in Chalkidiki, wat in het noorden van Griekenland ligt. Het resultaat is eerlijk, puur natuur en ongefilterd. De olijfolie van Eleolado is ontzettend lekker. Soms kan olijfolie wat wrang zijn, maar hun olijfolie is verfijnd en heerlijk zacht van smaak. Er zijn twee smaken: met Zeeuwse Zeekraal en Zeeuwse Zeevenkel. In dit recept maken we gebruik van de Zeeuwse Zeekraal Olijfolie.
Wil je meer weten over Eleolado? Bekijk dan hun website voor meer informatie.
Over Zeeuwsche Zoute
Naast de Zeekraal Olijfolie maken we in dit recept gebruik van het zout van Zeeuwsche Zoute. Aan de oevers van de Oosterschelde pompen zij bij het vissersdorp Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland met binnenkomend tij het zeewater op. Dit water wordt gefilterd en er wordt zout uit gewonnen. We zijn fijn van de producten van Zeeuwsche Zoute! Zo komen hun producten terug in deze Zeeuwse Doosjes:
- Kruukplaetjes Doosje
- Zeeuws Zilt Doosje
- Zeeuws Ontbijt Doosje (met heerlijke pindakaas van Zeeuwsche Zoute!)
Daarnaast komt het zout van Zeeuwsche Zoute terug in onderstaand recept. Wil je alle Zeeuwse ingrediënten in huis hebben om zo een heerlijke maaltijd te maken? Bekijk dan ons Koken op z’n Zeeuws Doosje. Hier zit de olijfolie en zout in die we in dit recept nodig hebben. Daarnaast zit er in dit doosje een heerlijke witte wijn van Wijnhoeve de Schorre en Zeeuwse pasta. Zo kun je deze carpaccio maken als voorgerecht en bijvoorbeeld Zeeuwse pasta met Zeeuwse mosselen maken als hoofdgerecht.
Wil meer weten over Zeeuwsche Zoute. Op hun website staat super veel informatie over het proces en locatie van hun zoutwinning.
Carpaccio met Zeekraal Olijfolie
Dit recept is voldoende voor 4 personen
Ingrediënten:
- 240 gram carpaccio
- 75 gram rucola
- 50 gram parmezaanse kaas
- 30 gram pijnboompitten
- 4 el zongedroogde tomaten
- Zeekraal olijfolie
- Citroensap
- Peper
- Zeeuwsche Zoute zout
Bereiding:
Leg de plakjes carpaccio op het bord en laat deze even op kamertemperatuur komen. Meng de zeekraal olijfolie met wat citroensap en maak op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten op laag vuur in een droge koekenpan. Schaaf met een kaasschaaf krullen van de parmezaanse kaas.
Pak de borden carpaccio erbij en verdeel de rucola over de borden. Bestrooi de carpaccio met de kaas, pijnboompitten en de zongedroogde
tomaten. Schenk de dressing over de carpaccio heen en serveer.
Schenk er een lekker glas wijn bij van de Schorre en geniet!
Ga jij dit recept maken? Deel dan een foto op social media met de hashtag #zeeuwsdoosje.