Zeeuws doosje blog

Zeeuwse mosselen recept: zo kook je Zeeuwse mosselen

Mosselen en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn favoriet blijft het klassieke mosselrecept. Dit is mijn familierecept voor Zeeuwse mosselen.
zeeuwse mosselen recept - kook zeeuwse mosselen met bier met een echt familie recept

Typischer Zeeuws kan eigenlijk niet. Mosselen en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt deze schelpdieren op diverse manieren bereiden (bijvoorbeeld met pasta en groene pesto), maar mijn favoriet blijft toch het klassieke mosselrecept. Vandaag deel ik mijn familierecept voor Zeeuwse mosselen. Op deze wijze kookte mijn oma de mosselen al en ik heb nooit reden gezien om daar van af te wijken.

Wat moet je weten voordat je mosselen gaat koken?

Mosselen koken is op zich niet zo moeilijk, maar er zijn een aantal weetjes en dingen waar je rekening moet houden om zo de lekkerste mosselen te kunnen eten.

Mosselseizoen

Er is een heus mosselseizoen. Waar men vroeger altijd zei dat je alleen mosselen moest kopen wanneer de ‘r’ in de maand zat, is dat inmiddels niet meer zo. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit geldt dan vooral voor de bodemcultuur mosselen. Het seizoen van hangcultuur mosselen begint namelijk een stukje eerder, namelijk in mei en gaat door tot september.

Bodemcultuur of hangcultuur mosselen

Misschien vraag je je af wat bodemcultuur of hangcultuur mosselen zijn. Wat is het verschil? De bodemcultuur mosselen worden, zoals de naam al verraad, gekweekt op de bodem van de Oosterschelde. Bij hangcultuur mosselen hangen de mosselen in het water. Bodemcultuur mosselen zijn de populairst ook vanwege de wat lagere prijs. Men zegt dat er qua smaak weinig verschil zou moeten zitten, maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk de bodemcultuur mosselen toch het lekkerst van de twee.

Maten van de mosselen

Je hebt een aantal verschillende maten, van groot naar klein:

  • Goudmerk
  • Jumbo
  • Imperial
  • Super
  • Extra

Je bent hierbij een beetje afhankelijk van je visboer, want niet iedere visboer heeft alle maten. Extra zijn meestal wel echt klein. Dit heeft als voordeel dat ze goedkoper zijn dan de anderen, maar ik vind ze persoonlijk ook minder van smaak. Mijn voorkeur zijn Jumbo mosselen, maar Super en Imperial zijn ook prima. Natuurlijk kun je ook naar je plaatselijke supermarkt gaan voor mosselen.

Zeeuwse mosselen recept

klassiek zeeuwse mosselen recept met bier

Dit recept is voor 4 personen.

Nodig:

  • 4 kg mosselen (reken op ongeveer een 1 kilo mosselen per persoon)
  • 2 zakjes mosselgroenten
  • 2 zakjes mosselkruiden
  • 2 flesjes bier (of witte wijn)
  • Sausjes
  • Friet en/of stokbrood met kruidenboter

Natuurlijk kun je zelf ook je mosselgroenten snijden, maar eerlijk gezegd zijn de zakjes kant en klare mosselgroenten prima. Wil je toch liever zelf je mosselgroenten snijden? Zorg dan dat je ook winterpeen, ui, prei en bladpeterselie in huis haalt.

Spoel de mosselen goed om in water. Zelf doe ik dit meestal 2 keer zodat ik zeker weet dat al het zand weg is. Let daarnaast goed op of de mosselen open staan of dat de schelp beschadigd is. De mosselen die openstaan kun je op het keukenblad even een paar tikjes geven. Laat ze eventjes liggen. Staan ze daarna nog steeds open? Gooi ze dan weg. Ik heb ooit een mossel gegeten die achteraf gezien niet goed bleek te zijn met als resultaat dat ik behoorlijk beroerd was. Ik zal je de details besparen, maar geloof me, daar wordt je niet blij van! Better safe than sorry, dus gooi openstaande en beschadigde mosselen weg.

Doe een gedeelte van de mosselen in een hoge pan. Giet daar een laagje mosselgroenten op en wat mosselkruiden. Leg daarboven op weer een laagje mosselen, een laagje mosselgroenten en mosselkruiden. Herhaal dit totdat de mosselen, groenten en kruiden op zijn. Past niet alle 4 kilo in je pan, dan kun je ook de mosselen in bijvoorbeeld 2 gedeeltes koken.

Giet vervolgens het bier in de pan. Je kunt ook een bijpassende witte wijn gebruiken, maar zelf vind ik bier lekkerder. Natuurlijk kun je kiezen voor een lekker streekbiertje (ook lekker om er bij te drinken!), maar een “gewone” Heineken of Hertog Jan volstaat ook.

Plaats de pan met gesloten deksel op het vuur. Laat de kook er een aantal keren overgaan. Schud de pan ook regelmatig even op. De mosselen zijn klaar als ze openstaan. Wanneer mosselen na koken gesloten blijven, zijn ze niet goed. Deze gooi je dus weg.

Wat eet je bij je mosselen?

Veel mensen eten hun mosselen met friet. Zelf eten we altijd onze mosselen met lekker knapperig stokbrood en kruidenboter. Daarnaast is een sausje erg lekker. Je kunt kant en klare mosselsaus kopen. Vaak kun je in een bakje kopen met 3 verschillende soorten saus. Je hebt ook zelf zo een sausje in elkaar gedraaid. Zelf maak ik graag zelf een simpel mosterd sausje van mayonaise met mosterd en eventueel een klein likje honing. Ook lekker is om zelf aioli te maken, zoals bijvoorbeeld dit recept.

Ik hoop dat jullie gaan genieten van mijn klassieke Zeeuwse mosselen recept. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat jullie voorkeur is: bier of wijn? Hangcultuur of bodemcultuur? Laat het weten in een reactie hieronder achter.

organiseer een leuke online kerstborrel met deze tips
Inspiratie

Zo organiseer je een leuke online kerstborrel

Helaas, we kunnen er niet om heen. De Corona cijfers werken voorlopig niet mee en het is zeer waarschijnlijk dat we onze kerstborrels weer online zullen moeten doen. Dat is op zich al vervelend genoeg natuurlijk, maar dat betekend niet dat je van een online kerstborrel geen feestje kunt maken. Met deze tips organiseer je een leuke online kerstborrel.

Lees meer »
Zeeuws Kook Doosje - kook met zeeuwse producten zoals zeekraal olijfolie en Zeeuwsche Zoute
Recepten

Carpaccio met Zeekraal Olijfolie

Koken met Zeeuwse streekproducten is ontzettend leuk en lekker! In deze blog gaan we een heerlijk voorgerecht maken met Zeeuwse streekproducten. Lees meer over de “Zeeuwse” olijfolie en het zout van Zeeuwsche Zoute die we gaan gebruiken voor deze carpaccio.

Lees meer »
zeeland in de herfst tips voor de herfstvakantie
Tips uit de regio

Zeeland in de herfst: tips voor de herfstvakantie

De zomervakantie is nog maar net ten einde, dus hoog tijd om alvast uit te kijken naar herfstvakantie! Bij een vakantie in Zeeland denk je vooral aan de zomervakantie. Lekker elke dag naar het strand. In de herfst is Zeeland echter ook de moeite waard. In deze blog deel ik tips voor Zeeland in de herfst.

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *