Typischer Zeeuws kan eigenlijk niet. Mosselen en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt deze schelpdieren op diverse manieren bereiden (bijvoorbeeld met pasta en groene pesto), maar mijn favoriet blijft toch het klassieke mosselrecept. Vandaag deel ik mijn familierecept voor Zeeuwse mosselen. Op deze wijze kookte mijn oma de mosselen al en ik heb nooit reden gezien om daar van af te wijken.
Wat moet je weten voordat je mosselen gaat koken?
Mosselen koken is op zich niet zo moeilijk, maar er zijn een aantal weetjes en dingen waar je rekening moet houden om zo de lekkerste mosselen te kunnen eten.
Mosselseizoen
Er is een heus mosselseizoen. Waar men vroeger altijd zei dat je alleen mosselen moest kopen wanneer de ‘r’ in de maand zat, is dat inmiddels niet meer zo. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit geldt dan vooral voor de bodemcultuur mosselen. Het seizoen van hangcultuur mosselen begint namelijk een stukje eerder, namelijk in mei en gaat door tot september.
Bodemcultuur of hangcultuur mosselen
Misschien vraag je je af wat bodemcultuur of hangcultuur mosselen zijn. Wat is het verschil? De bodemcultuur mosselen worden, zoals de naam al verraad, gekweekt op de bodem van de Oosterschelde. Bij hangcultuur mosselen hangen de mosselen in het water. Bodemcultuur mosselen zijn de populairst ook vanwege de wat lagere prijs. Men zegt dat er qua smaak weinig verschil zou moeten zitten, maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk de bodemcultuur mosselen toch het lekkerst van de twee.
Maten van de mosselen
Je hebt een aantal verschillende maten, van groot naar klein:
- Goudmerk
- Jumbo
- Imperial
- Super
- Extra
Je bent hierbij een beetje afhankelijk van je visboer, want niet iedere visboer heeft alle maten. Extra zijn meestal wel echt klein. Dit heeft als voordeel dat ze goedkoper zijn dan de anderen, maar ik vind ze persoonlijk ook minder van smaak. Mijn voorkeur zijn Jumbo mosselen, maar Super en Imperial zijn ook prima. Natuurlijk kun je ook naar je plaatselijke supermarkt gaan voor mosselen.
Zeeuwse mosselen recept
Dit recept is voor 4 personen.
Nodig:
- 4 kg mosselen (reken op ongeveer een 1 kilo mosselen per persoon)
- 2 zakjes mosselgroenten
- 2 zakjes mosselkruiden
- 2 flesjes bier (of witte wijn)
- Sausjes
- Friet en/of stokbrood met kruidenboter
Natuurlijk kun je zelf ook je mosselgroenten snijden, maar eerlijk gezegd zijn de zakjes kant en klare mosselgroenten prima. Wil je toch liever zelf je mosselgroenten snijden? Zorg dan dat je ook winterpeen, ui, prei en bladpeterselie in huis haalt.
Spoel de mosselen goed om in water. Zelf doe ik dit meestal 2 keer zodat ik zeker weet dat al het zand weg is. Let daarnaast goed op of de mosselen open staan of dat de schelp beschadigd is. De mosselen die openstaan kun je op het keukenblad even een paar tikjes geven. Laat ze eventjes liggen. Staan ze daarna nog steeds open? Gooi ze dan weg. Ik heb ooit een mossel gegeten die achteraf gezien niet goed bleek te zijn met als resultaat dat ik behoorlijk beroerd was. Ik zal je de details besparen, maar geloof me, daar wordt je niet blij van! Better safe than sorry, dus gooi openstaande en beschadigde mosselen weg.
Doe een gedeelte van de mosselen in een hoge pan. Giet daar een laagje mosselgroenten op en wat mosselkruiden. Leg daarboven op weer een laagje mosselen, een laagje mosselgroenten en mosselkruiden. Herhaal dit totdat de mosselen, groenten en kruiden op zijn. Past niet alle 4 kilo in je pan, dan kun je ook de mosselen in bijvoorbeeld 2 gedeeltes koken.
Giet vervolgens het bier in de pan. Je kunt ook een bijpassende witte wijn gebruiken, maar zelf vind ik bier lekkerder. Natuurlijk kun je kiezen voor een lekker streekbiertje (ook lekker om er bij te drinken!), maar een “gewone” Heineken of Hertog Jan volstaat ook.
Plaats de pan met gesloten deksel op het vuur. Laat de kook er een aantal keren overgaan. Schud de pan ook regelmatig even op. De mosselen zijn klaar als ze openstaan. Wanneer mosselen na koken gesloten blijven, zijn ze niet goed. Deze gooi je dus weg.
Wat eet je bij je mosselen?
Veel mensen eten hun mosselen met friet. Zelf eten we altijd onze mosselen met lekker knapperig stokbrood en kruidenboter. Daarnaast is een sausje erg lekker. Je kunt kant en klare mosselsaus kopen. Vaak kun je in een bakje kopen met 3 verschillende soorten saus. Je hebt ook zelf zo een sausje in elkaar gedraaid. Zelf maak ik graag zelf een simpel mosterd sausje van mayonaise met mosterd en eventueel een klein likje honing. Ook lekker is om zelf aioli te maken, zoals bijvoorbeeld dit recept.
Ik hoop dat jullie gaan genieten van mijn klassieke Zeeuwse mosselen recept. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat jullie voorkeur is: bier of wijn? Hangcultuur of bodemcultuur? Laat het weten in een reactie hieronder achter.